Директорът на Военномедицинска академия ген. проф. Венцислав Мутафчийски даде нов пример

...
Директорът на Военномедицинска академия ген. проф. Венцислав Мутафчийски даде нов пример
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски даде нов пример как трябва да постъпят отговорните хора

Директорът на Военномедицинска академия ген. проф. Венцислав Мутафчийски даде нов образец по какъв начин би трябвало да постъпят виновните хора към своето и това на околните си здраве.

Генералът беше измежду първите, които си сложиха ваксини против сезонен грип и COVID-19.

Негова фотография от имунизационния център във ВМА беше качена във фейсбук страницата на лечебното заведение.

Ето какви уточнения внесоха от ВМА за имунизациите:

Във Военномедицинска академия (ВМА) е основана организация за имунизация на всички искащи чиновници на лечебното заведение против COVID-19 и сезонен грип.

Ваксините защищават от тежко боледуване и неговите последици, неявяване от работа и понижена работливост, от затруднение на съществуващи болести, разяснява полковник професор Андрей Галев, д.м.н., шеф на Научноприложния център по военна епидемиология и хигиена на ВМА.

Всъщност, така наречен „ сезонни инфекции “, каквито има и през лятото, са сезонни, тъй като огромни групи хора се събират в релативно дребни пространства и основават удобна среда за развиване и разпространяване на заразни болести. В този дух, с изключение на чистите ръце, пречистената вода, проветрените пространства и оставането у дома, когато се почувстваме заболели, значима съставна част на нашия имунитет са и имунизациите.

Ваксините не са единствено детски. Ваксините, които следва да обсъдите с вашия доктор, с цел да се подготвите за есенно-зимния сезон, не са оригиналност, разяснява още професор Галев.

Ваксина срещу грип

Противогрипната ваксина се обезпечава от Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година – 2023-2026 година Тя е безвъзмездна и се извършва от персоналните лекари.

Противогрипната ваксина е показана за дейна имунизация на възрастни, в това число бременни, и деца от 6-месечна възраст и по-големи. Ваксината обезпечава пасивна отбрана на новородени до 6-масечна възраст, в случай че майката е била имунизирана по време на бременността. Бременните и плода са изключително чувствителни към развиване на затруднения от грип и целесъобразно да се имунизират. Тежестта на затрудненията нараства с напредването на бременността.

Ваксината е показана за дейна имунизация и предварителна защита на инвазивно заболяване, остро инфектиране на междинното ухо, пневмония и менингити породени от Streptococcus pneumoniae.

Лицата над 65-годишна възраст и лица с хронична обструктивна белодробна болест, астма, с измършавял заради друга причина имунитет, са уязвими към развиване на пневмококова зараза, изключително след боледуване от грип, COVID-19 или друго заразно заболяване.

За разлика от противогрипната ваксина, която се слага в есенно-зимния сезон, пневмококовата може да се слага целогдишно.

Ваксина против COVID-19

Вирусът SARS-CoV2, който предизвиква COVID-19 си наподобява с грипния вирус по това, че постоянно трансформира както своята болестотворност, по този начин и антигенната си характерност, т.е. онази своя част, която ни е нужна, с цел да се създаде ефикасна ваксина. Колкото по-нестабилен е един вирус, толкоз по-ненадежден е имунитетът против него, в това число и построения по натурален път, защото всяка негова разновидност е в действителност нов вирус.

Ваксината може да се сложи по едно и също време с противогрипната ваксина или на разстояние 14 дни една от друга.

Варицелата е присъща най-много за децата, които посещават детски ясли и градини, само че се среща и при по-възрастни. Заразни са болните от варицела и тези с обостряне на Херпес зостер.

Ваксината против варицела е показана за всеки навършил 1 година и не е боледувал от варицела. Последствията от заразяването с варицела са трайни и в по-късна възраст се демонстрират като Херпес зостер.

Прилагат се две дози на разстояние минимум четири седмици една от друга.

Ваксината може да се приложи и в границите на 3 дни след контакт на болен с дете или възрастен.

Ваксинацияна е едно от най-големите постижения на човечеството и действителна предварителна защита на здравето на всеки един от нас, безапелационен е професор Андрей Галев.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР